Äntligen åtalas bluffmakarna för sina bluffakturor!

I en stor bluffhärva med ursprung i skånska Bjuv åtalas nu flera personer för att de skickat bluffakturor. De inblandade åtalas för bedrägeri respektive försök till bedrägeri. En av de skyldiga som är 22 år har häktats.

Detta åtal hade sannolikt inte kunnat ske utan de tusentals anmälningar som kommit in från de som drabbats. Det visar tydligt på värdet av att alla som råkar ut för bedragare som skickar bluffakturor vågar stå emot och anmäler dem.

Fortsätt därför att anmäla de fall ni stöter på både till oss, Svensk Handel, polisen och i de fall det är aktuellt Konsumentombudsmannen. Då sprider ni informationen så snabbt som möjligt och ger myndigheterna underlag för att kunna stoppa eländet!

Jag har skrivit det förr, men det tål att upprepas. Det är alltid upp till det företag som påstår att avtal ingåtts, eller som ställer krav på betalning att bevisa att de har rätt. Därför är det viktigt att den som inte ingått avtal eller anser att de inte har rätt till betalning står emot och vägrar betala.

Sannolikheten att dessa bedragare går ändå till domstol och dessutom får rätt i sak är väldigt liten. Detta eftersom det inte ingår i deras affärsmodell att jobba för att få pengar, det är ”snabba cash” som de är ute efter. Inkassobolag och kronofogden kan inte heller driva in pengar om fordran är tvistig vilket gör att man inte får betalningsanmärkning.

Det är med andra ord aldrig så bråttom att betala eller gå med på att betala som bedragarna påstår. Tycker ni att de är för jobbiga i telefon så lägg på luren. Artighet lönar sig inte i dessa fall eftersom bedragarna ändå inte låter sig påverkas utan bara kör på oavsett motargument.

Våga vägra betala!

Det här inlägget postades i Hantera bluffakturor. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.