Ställ högre krav på inkassobolagen!

Ett skäl till att de bedragare som ägnar sig åt att lura andra, dvs skickar bluffakturor och liknande lyckas är att de kan ta hjälp av olika inkassobolag för att driva in sina påhittade krav.

Tillstånd att bedriva inkassoverksamhet får man i sin tur ganska lätt av Datainspektionen. Det räcker i princip att man kan visa att man har de teoretiska kunskaperna om hur inkassoverksamhet skall bedrivas. Sedan är det upp till det enskilda inkassobolaget att ta de kunder de vill utifrån sina egna bedömningar.

Tyvärr verkar inkassobolagen inte göra någon bedömning alls när de väljer sina kunder. Inte heller gör de någon bedömning av om kraven de driver in är korrekta eller inte. Och på så vis så kan bedragarna skrämma sina offer att betala med hjälp av etablerade inkassobolag.

Är det verkligen rimligt att det skall vara så lätt att starta inkassobolag att till och med bedragarna själva kan göra det? Borde inte myndigheterna ställa högre krav på de som vill starta inkassoverksamhet än en teoretisk kunskap om hur verksamheten skall bedrivas?

Enligt min mening borde man kunna ställa mycket högre krav. Inkassobolagen blir annars automatiskt bedragarnas förlängda arm. Dessutom borde man ställa högre krav på att inkassobolagen gör en bedömning av de kunder man tar in.

En ny kund hos ett inkassobolag borde sättas under noggrann granskning under den första tiden för att se hur det går. För många klagomål angående deras fakturor borde sluta i att samarbetet avslutas. Dessutom borde det finnas en gemensam lista bland inkassobolagen när det gäller bluffbolagen.

Som det ser ut nu kan ett bluffbolag som till och med finns på olika varningslistor få till samarbete med mindre nogräknade inkassobolag. Detta borde inte kunna hända alls. Stoppa bedragarna genom att ställa högre krav på inkassobolagen!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.